ماین کردن اتریوم، آموزشی برای تازهکاران
به زبان ساده، ماین کردن ارزهای رمزنگاری شده به فرآیند پردازش و حل کردن معماهای پیچیده ریاضی گفته میشود. ماینرها در واقع پایه و اساس هر شبکه ارز رمزنگاری شده هستند که وقت و قدرت پردازشی خود را صرف حل معماهای پیچیده ریاضی خواهند کرد. اینکار با استفاده از سیستم اثبات کار در شبکه انجام میشود که تراکنشهای اتر را تایید خواهد کرد. ماینرها وظیفه تولید توکنهای اتر جدید را در این فرآیند بر عهده دارند و به همین خاطر پاداشی را دریافت خواهند کرد.
وقتی تعداد ماینرها افزایش پیدا میکند، میزان سختی معماهای ریاضی افزایش پیدا خواهد کرد. این بدان معنی است که حالا ماینرها به قدرت پردازشی بسیار بیشتری برای حل آنها نیاز خواهند داشت و در سمت مقابل نیز میزان پاداش کاهش پیدا میکند. گرچه ارزش اتریوم و توکن اتر در حال افزایش است اما هنوز هم میزان پاداشهای دریافت بسیار بالاست. در کنار آن بسیاری از افراد ماینینگ را به عنوان یک انگیزه ایدئولوژیک در نظر میگیرند، در واقع ماینینگ برای آنها راهکاری مستقیم برای پشتیبانی از شبکه است.
اطلاعاتی کوتاه از ماینینگ اتریوم
برای هر بلاک از تراکنشها، ماینرها باید از قدرت پردازشی خود برای حل معماهای دشوار ریاضی استفاده کنند. برای اینکه دقیقتر توضیح بدهیم، ماینرها Header Metadata منحصر به فرد بلاک را در نظر میگیرند که شامل برچسب زمانی و نسخه نرمافزار است. با استفاده از تابع هش، شاهد به وجود آمدن رشتهای از اعداد و حروف حساس به بزرگی و کوچکی با طول ثابت خواهیم بود. این رشته به وجود آمده با نام هش (Hash) شناخته میشود و اگر ماینری بتواند هشی را پیدا کند که با هدف مشخص شده همخوانی داشته باشد، بلاک در نظر گرفته شده تکمیل خواهد شد. بدین ترتیب پیامی به کل شبکه مخابره خواهد تا دیگر گرههای حاضر این عملیات انجام شده را تایید کرده و نسخهای از تراکنش انجام شده را در بلاک چین خود ذخیره کنند. در حالی که هنوز بیت کوین ارز برتر حاضر در بازار است اما شبکه آن با مشکلاتی مخصوص به خود روبرو شده. یکی از این مشکلات، متمرکز شدن بیشتر ماینینگ در بیت کوین است. در گذشته و زمانی که بیت کوین تازه معرفی شده بود، استفاده از کامپیوتر قدرتمند یا حتی لپتاپ برای انجام ماینینگ کافی بود. گرچه این روزها با پیشرفت سیستمهای مخصوص ماین ASIC که تنها هدف آنها انجام ماین و رسیدن به سوددهی است، ماینینگ بسیار محدود، متمرکز و تخصصی شده است. این سیستمها به الکتریسیته بسیار زیادی برای کار نیاز دارند و خرید، نصب، نگهداری و سرویس آنها به هزینه زیادی به همراه خواهند داشت.
وقتی در مورد اتریوم صحبت میکنیم، این فرآیند کمی با بیت کوین تفاوت خواهد کرد. پاداشی که اتریوم به ماینرها اهدا میکند بر اساس الگوریتم اثبات کار است که از آن با نام Ethash یاد میشود. این الگوریتم ساختار غیرمتمرکز برای ماینرها را تشویق میکند و از سیستم ماینینگ ASIC پشتیبانی نمیکند. البته هنوز هم خرید و استفاده از یک سیستم بسیار قدرتمند میتواند هزینه بسیار زیادی در بر داشته باشد و استفاده از الکتریسیته نیز بسیار بیشتر از حد عادی خواهد بود. پاداش ارائه شده در سیستم بیت کوین در هر چهار سال به نصف کاهش پیدا میکند که ارتباط مستقیم با تعداد توکنهای محدود موجود در شبکه دارد. در حال حاضر ماین کردن موفق هر بلاک تراکنش در شبکه بیت کوین ارزشی معادل 12.5 بیت کوین به عنوان پاداش دارد. بر اساس الگوریتم Ethash ماین کردن موفق روی شبکه اتریوم دارای پاداش 3 توکن اتر در کنار تمام هزینههای تراکنش و هزینه تراکنش کد خواهد بود. البته به صورت میانگین تقریبا ده دقیقه یا بیشتر برای تایید تراکنش یک بلاک در بیت کوین زمان نیاز است اما در شبکه اتریوم این کار صرفا در 12 ثانیه انجام میشود. این دستاورد در اتریوم به خاطر پروتکلی به نام GHOST محقق میشود. این پروتکل امکان تایید سریع را فراهم میکند اما همچنین اجازه میدهد که بلاکهای یتیم بیشتری به وجود آید. به همین خاطر شما میتوانید چندین بلاک مختلف اتریوم را در مدت زمانی ماین کنید که در آن صرفا میتوانستید یک بلاک بیت کوین را ماین کنید. در زمان نگراش این مطلب تقریبا 17 میلیون از سکههای بیت کوین از 21 میلیون سکه موجود ماین شدند اما تقریبا نیمی از 92 میلیون سکه که کل موجودی اتریوم است ماین شده است.
باید گفت که تراکنشها نیز در دو شبکه بیت کوین و اتریوم نیز قیمتهای متفاوتی دارند. در اتریوم تراکنشها Gas نام دارند که در واقع امکان انجام عملیات در شبکه را فراهم میکنند. این بدان معنی است که کاربر برای انجام هر نوع تغییری در بلاک چین نیاز به هزینه کردن مقداری اتر دارد. میزان Gas بر اساس میزان مورد نیاز فضای ذخیره سازی، پیچیدگی دستورالعمل و پهنای باند مورد نیاز تعیین میشود. در سمت دیگر تراکنشهای بیت کوین به بالاترین حد اندازه بلاک محدود میشود که در واقع یک مگابایت است. در نهایت تفاوت اصلی شاید این باشد که اتریوم از سیستم کد تورینگ کامل داخلی استفاده میکند. در واقع این مورد به این معنی است که هر چیزی قابل محاسبه است به شرطی که زمان و قدرت پردازشی مورد نظر وجود داشته باشد. در بیت کوین این ویژگی وجود ندارد. در حالی که مزایای غیر قابل انکاری در مورد کد تورینگ کامل وجود دارد، پیچیدگی آن باعث به وجود آمدن برخی از عوارض جانبی خواهد شد که از میان آنها میتواند به حمله مشهور DAO اشاره کرد که باعث به وجود آمدن هارد فورک (زیرشاخه) در شبکه شد.
سختافزار مورد نیاز برای انجام ماینینگ اتریوم
قبل از اینکه کار خود را آغاز کنیم، شما باید سختافزار مد نظر را انتخاب کنید. در حال حاضر دو راه وجود دارد. خرید پردازنده مرکزی (CPU) یا خرید پردازنده گرافیکی که برای آن باید دست به خرید کارتهای گرافیکی گران قیمت بزنید. بسیار مهم است که بدانید ماین کردن اتریوم با استفاده از پردازنده مرکزی نه تنها سودده نیست بلکه زمان را نیز هدر خواهد داد. حتی کارتهای گرافیکی ارزان قیمت 200 برابر سرعت بیشتری را برای انجام ماینینگ در اختیار شما قرار خواهند داد. قبل از اینکه کارت گرافیکی خریداری کنید باید هزینه خرید و مصرف انرژی را در نظر بگیرید. مهمتر از آن باید عملکرد سرعت هش را نیز مد نظر داشته باشید. سرعت هش در واقع سرعتی است که مسائل ریاضی حل میشوند. شما همچنین میتوانید ساخت ماشینهای مخصوص ماینینگ را در نظر داشته باشید که شامل چندین پردازنده گرافیکی میشوند تا سرعت هش افزایش پیدا کند و به همین ترتیب شانس بیشتری برای انجام ماینینگ موفق خواهید داشت. در بخش زیر برخی از پردازندههای گرافیکی، سرعت هش و محدوده قیمت آنها را مشاهده خواهید کرد.
نام پردازنده گرافیکی | سرعت هش (Hash Rate) | محدوده قیمت |
Nvidia GTX 1070 | 30 MH/s | از 500$ |
AMD RX 580 / 570 | 29 MH/s / 27 MH/s | از 470$ / از 500$ |
Nvidia GTX 1080 Ti | 32 MH/s | از 900$ |
AMD RX 480 | 28 MH/s | از 500$ |
AMD RX 470 | 29 MH/s | از 500$ |
نرمافزار ماینینگ اتریوم
وقتی سختافزار مد نظر خود برای انجام ماینینگ اتریوم را تهیه کردید، قدم بعدی نصب نرمافزار است. در ابتدا باید حتما درایور کارت گرافیکی تهیه شده را نصب کنید. میتوانید آخرین نسخه مربوط به محصول خریداری شده را از وبسایت شرکت مربوطه دریافت کنید. قدم بعدی پیاده سازی گره و متصل شدن به شبکه است. برای انجام اینکار شما نیاز دارید تا کلیت بلاک چین اتریوم را دانلود کنید که حجمی بیش از 20 گیگابایت دارد و هر روز نیز به حجم آن اضافه میشود. بعد از آن شما نیاز دارید تا گره یا همان سیستم ماینینگ خود را به شبکه متصل کنید. راههای مختلفی برای انجام اینکار وجود دارد. افرادی که با CMD آشناییت دارند میتوانند Geth را نصب کنند اما سرویسهای دیگری نیز مثل MinerGate و Ethermine نیز برای این منظور وجود دارند. وقتی نصب نرمافزار تمام شد، گره یا همان سیستم ماینینگ شما به شبکه و دیگر گرههای شبکه متصل خواهد شد. با انجام اینکار شما میتوانید ماین کردن را آغاز کرده و همچنین قراردادهای هوشمند مخصوص به خود را به وجود آورده، برنامههای غیرمتمرکز تولید کرده و تراکنشها را ارسال کنید.
آزمایش
قبل از اینکه عملیات ماین کردن اتریوم را آغاز کنید، امکان انجام آزمایش تحت یک شبکه خصوصی وجود دارد. این ابزار بسیار کارآمد میتوانید به شما کمک کند تا قابلیت ماینینگ سیستم خود را آزمایش کنید. در تست در شبکه خصوصی، شما تنها کاربر خواهید بود و به همین دلیل مسئول یافتن تمام بلاکها، تایید تمام تراکنشها و اجرای تمام قراردادهای هوشمند خواهید بود. در حال حاضر اینکار با استفاده از CMD یا Command Line انجام میشود. اطلاع از سرعت هشی که سیستم میتواند در اختیار شما قرار دهد، کمکی بسیار بزرگ است. بدین ترتیب شما میتوانید احتمال به وقوع پیوستن سودهای مختلف را محاسبه کنید. در نهایت شما برای داشتن بیشترین شانس، بیشترین مقدار سرعت هش را نیاز خواهید داشت. هر چه مقدار سرعت هش بالاتر باشد شما میتوانید با سرعت بیشتری اتر به دست آورید.
نصب کردن Ethminer
وقتی که کار گره و متصل کردن آن به شبکه پایان یافت، برای اینکه بتوانید اتر ماین کنید هنوز نیاز به نصب نرمافزار مخصوص ماین یعنی Ethminer در محیط ویندوز خواهید داشت. البته ابزارهای مختلفی برای سیستم عاملهای دیگر نیز وجود دارد. Ethminer الگوریتمهای هش را با استفاده از پردازنده مرکزی یا پردازنده گرافیکی اجرا خواهد کرد. رابط کاربری این ابزار تقریبا همان Command Line است اما نسخه شبکه اتریوم رابط کاربر پسندتری را ارائه میکند.
چه زمانی پاداش به کاربر ارائه میشود؟
زمانی که یک بلاک را به صورت موفق ماین کردید، شرایط کسب سه اتر را خواهید داشت. در کنار این پاداش ماینر هزینههای مربوط به تراکنش را نیز دریافت خواهد کرد. این هزینهها تشویقی برای ماینر است تا باعث افزایش انگیزه شود چون خیلی از ماینرها صرفا تراکنشها با هزینههای بالا را در اولویت قرار خواهند داد. سپس پاداش مد نظر به کیف پول اتریوم متصل شده به حساب کرابری ماینر انتقال پیدا خواهد کرد. اینکار بدون درنگ و به صورت همزمان انجام میشود. میزان درآمد را میتوان نسبت به سرعت هش سیستم ماینینگ، تخمین زد. البته هزینه خرید سختافزار و پهنای باند را نیز باید از درآمد جدا کنید. برای مشاهده سوددهی اتریوم میتوانید از ابزارهایی مثل CryptoCompare، CoinWarz یا WhatToMine استفاده کنید.
آیا هنوز هم ماین کردن اتریوم ارزش خود را حفظ کرده؟
در مورد اکثر ارزهای رمزنگاری شده، درجه سختی ماینینگ و همچنین هزینههای مربوط روز به روز در حال افزایش هستند. گرچه بر اساس اطلاعات ارائه شده در اکتبر سال 2017، درجه سختی ماین کردن اتریوم حتی 50 درصد کاهش داشته! دلیل اصلی این امر البته میتواند کاهش پاداش از 5 اتر به 3 اتر باشد. در حالی که این درجه سختی بازهم افزایش پیدا خواهد کرد. وقتی که ماینرهای بیشتری به این چرخه اضافه شوند، فرآیند ماینینگ دشوار و پرهزینهتر خواهد شد. در سمت مقابل بهای اتریوم در حال افزایش است و به نظر این افزایش نیز متوقف نخواهد شد. بدین ترتیب ماین کردن اتریوم هنوز هم ارزش خود را حفظ خواهد کرد. در هر صورت انجام تغییرات گسترده در شبکه اتریوم در نظر گرفته شده است. زمانی در آینده، تیم پشتیبانی کننده اتریوم قصد دارد تا استفاده از سیستم اثبات کار را کنار گذاشته و به جای آن از سیستم اثبات سهم استفاده کند. وقتی این اتفاق رخ دهد، دیگری نیازی نیست تا ماینرهای حاضر در شبکه تراکنشها را تایید کنند. اینکار توسط مالک توکن انجام خواهد شد که در واقع همان اثبات سهم است.